חוק המזומנים בישראל -כיצד הוא משפיע על צ’קים

חוק המזומנים הוא חוק שהתקבל בישראל ב-16 במרץ 2018. מטרתו העיקרית היא להבטיח מעקב אחר עסקאות כסף ומניעת פעילות פלילית שהתבצעה ביתר קלות על ידי תשלום במזומן.

כמו כן, החקיקה מטילה הגבלות חדשות על תשלומים במזומן, המוגדרות ככל תשלום המבוצע במטבע או במטבעות, לרבות צ’קים, הפקדות והעברות.

חוק המזומנים הוכנס בגלל שבוצעו עבירות רבות תוך שימוש במזומן כאמצעי תשלום ללא יכולת מעקב, כגון העלמת מס, הלבנת הון וגניבה מכספומטים.

חוק המזומן לעסקים

חוק מזומן לעסקים, מחייב עסקים לאסוף מידע מלקוחות המשלמים במזומן ולשמור רישום של הנתונים עד חמש שנים.

החוק כאמור נועד לצמצם העלמות מס והלבנת הון, וכמובן זה גם בשביל לזהות אנשים שאין להם חשבונות בנק ואינם משלמים מיסים.

עד תחילת שנת 2020 עסקים עם מחזור מכירות של פחות מ-60 מיליון שקל (15 מיליון דולר) בשנה היו פטורים מהדרישה, ואילו היום נוספו גם הם לתוך תהליך הפרידה מהמזומן.

חשוב להדגיש כי הדרישה אינה חלה על תשלומים המבוצעים באמצעות המחאה או כרטיס אשראי. שימוש באשראי או הדפסת צ’קים לחברות נחשבות לשיטות אמינות וקשות לזיוף. ככל הנראה כרגע, כרטיסי האשראי ימשיכו ללוות אותנו, בעלי העסקים, לעוד שנים קדימה ויתמכו במניעת הונאות וזיופים.

פעולות חשובות לעסק בעקבות חוק המזומן

החקיקה נועדה בין השאר כדי להגן על נתוני הצרכנים.

בעלי עסקים צריכים להיות מודעים לכך שהחוק החדש מחייב אותם לקבל הסכמה מלקוחותיהם על מנת שיעבדו את הנתונים שלהם למטרות שירות, שימור לקוחות או שיווק.

ראשית כבעל עסק, עליך לקבל הסכמה מהלקוחות שלך על מנת שתוכל לעבד את הנתונים שלהם למטרות שיווק.
שנית, חייבת להיות דרך ברורה ושקופה ליידע את הלקוחות על האופן שבו משתמשים בנתוני לקוחות ואיזה נתוני לקוחות מעבדים.

מדינות מסוימות עוברות לקראת מדיניות מזומן דיגיטלי בלבד

כיום, אנו מסתמכים יותר ויותר על מערכות תשלום אלקטרוניות עבור העסקאות היום יומיות שלנו. אין ספק שזה הכיוון אליו אנחנו צועדים.

מדינות מסויימות מתקדמות לעבר היעד הזה במהירות והמגמה הזו הגיעה עד כדי כך שלא ניתן לשלם יותר במזומן.

אך המגמה אינה נטולת בעיות. מדיניות המזומן הדיגיטלי בלבד מביאה איתה מתנגדים רבים. יש אנשים שטוענים שזה יוביל לאובדן פרטיות ויהפוך את האוכלוסייה לתלויה בטכנולוגיה. אבל אחרים אומרים שיהיו לכך השלכות חיוביות כמו הפחתת שיעורי הפשיעה והונאות שיובילו לשגשוג כלכלי בעתיד.

מערכות תשלומים דיגיטליות המבוססות על הבלוקצ’יין

הבלוקצ’יין מזוהה בעיקר עם הביטקוין ושאר המטבעות הדיגיטאליים.
הבלוקצ’יין הוא בעצם ספר דיגיטלי של עסקאות כלכליות. ניתן לתכנת ולרשום לתוכו לא רק עסקאות פיננסיות אלא למעשה כל דבר בעל ערך.

הבלוקצ’יין מאפשר להציג ולאמת את ההיסטוריה של כל עסקה שבוצעה, ובמקביל להפוך את התהליך הזה ליעיל יותר. זה שימושי במצבים שבהם יש לרשום ולאמת מידע, כגון במהלך מכירת מניות או נדל”ן או בעת החלפת מטבעות קריפטוגרפיים בסחורות.

כיום מייחסים לבלוצ’יין רמת אבטחה גבוהה מה שעשוי לסייע בהגנה מפני הונאה על ידי מתן אפשרות לצדדים לעקוב אחר נכסים למטרות אימות.

לטכנולוגיית בלוקצ’יין יש פוטנציאל לשנות את האופן שבו העולם עושה עסקים. ניתן ליישם אותו על כל סוג של עסקה, החל מהעברות כספים דרך חוזים משפטיים ועד לאחסון נתונים ועוד.

No Comments, Be The First!

Your email address will not be published.